Forum Lubelskie Forum Akwarystyczno-Terrarystyczne Strona Główna Lubelskie Forum Akwarystyczno-Terrarystyczne
Lubelskie Forum dla Akwarystów i Terrarystów
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Ukorzenianie

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Lubelskie Forum Akwarystyczno-Terrarystyczne Strona Główna -> Rośliny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
senfi1
Bojownik



Dołączył: 18 Paź 2011
Posty: 410
Przeczytał: 2 tematy

Ostrzeżeń: 0/4

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 14:20, 08 Sie 2014    Temat postu: Ukorzenianie

Zbiornik o pojemności 160 l zalany jakieś 4 miesiące temu. Zastosowane podłoże to substrat JBL Aquabasis i bazalt o granulacji 1-3 mm.

Oświetlenie standardowe 2 x 30w
Sylvania Grolux T8 30W 8500K
Sylvania Aquastar T8 30W 10000K

Z roślin które miałem od początku:
Sagittaria subulata
heteranthera zosterifolia
Anubias
Valisneria nana

ostatnio dodałem:
Ludwigę
Creeping Moss
Pogostemon Helferi
Najas Roraima

Na początku pojawił się problem z brunatnicami i nitkami, ale glony udało się zwalczyć i w tej chwili generalnie nie ma z nimi problemów.

To co jest w akwarium od początku rośnie ale bardzo wolno. Heteranthera tuż nad podłożem zaczynała gnić aż w końcu łodyga się przerywała i roślina wypływała. Widać było wolny przyrost ale liście na końcówkach robiły się brązowe.

To co dosadziłem w ostatnim czasie ma duży problem z ukorzenianiem i po 2/3 tygodniach od włożenia do baniaka jak coś wypłynie to na łodydze nie widać nitek od korzeni. Ze wzrostem również szału nie ma.

Nawożę od jakichś 3 tygodni nawozami Easy Life Ferro / Profito / Kalium zgodnie z zaleceniem na opakowaniu. Sagitartia, anubias, valisneria powoli ruszyły ludwiga, najas i pogestemon wydaje mi się, że stoją w miejscu.
Na dniach dorzucę do nawożenia węgiel.

Parametrów nie badałem więc nie jestem w stanie ich zamieścić. Najbardziej martwi mnie to, że rośliny nie wypuszczają nowych korzeni.

Będę wdzięczny za Wasze sugestie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Sacrum
Kirysek



Dołączył: 20 Wrz 2013
Posty: 274
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/4

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 15:13, 09 Sie 2014    Temat postu:

Jedyna słuszna droga to co2 z butli i nawożenie solami bo masz kontrolę jak używasz testów


podaj piziom no2 no3 po4 fe
pH kh gh i ilość k tez byś się zdało


Ostatnio zmieniony przez Sacrum dnia Sob 15:14, 09 Sie 2014, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
karol8888
Kirysek



Dołączył: 16 Maj 2014
Posty: 193
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 3/4
Skąd: Łęczna
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 15:33, 09 Sie 2014    Temat postu:

dla mnie masz za malo światła 0.26 wata na ludwiegie to stanowczo za mało jeśli chdozi o reszte to styka ale wlasnie bedzie rosło jak rosnie Smile zrob sobie 0,5 wata i patrz jak to wszysto szybko zarasta. Miałem dokladnie ten sam problem u siebie zaczołem nawodzic to tylko dało odwrotny efekt, rośliny nie dały rady przejeść nawozów i się zaczeły glony, ja proponuje dodac jeszcze jedną 30 świetlówke + same carbo w płynie i gwarantuje ci ze w ciagu 2 3 tygodni nie poznasz swojego akwa
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
zdzisio
Bojownik



Dołączył: 05 Lis 2013
Posty: 367
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/4
Skąd: Lublin
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 17:49, 09 Sie 2014    Temat postu:

Glony sa dlatego ze roslina sie nie ukorzenila i nie pobiera tyle ile powinna z wody i podloza. JEzeli cos wyplywa to zle posadzone lub za malo podloza jest roslina musi byc stabilna a nie sie bujac. Nie wiem co ma no2 wspolnego z roslinami ale moge nie wiedzec:) A swiatala jest za malo i rośliny bede zawsze powoli rosnac.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
senfi1
Bojownik



Dołączył: 18 Paź 2011
Posty: 410
Przeczytał: 2 tematy

Ostrzeżeń: 0/4

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 18:40, 09 Sie 2014    Temat postu:

Z tyłu mam około 7/8 cm ale faktycznie rośliny się delikatnie bujają ale to ze względu na prąd wody z filtra. (przestawiłem dyszę inaczej, że nie dmucha tak na rośliny)
Światła w standardzie jak dobrze liczę mam 0,37 w na litr ale to w sumie też nie powala.

Parametrów nie mierzyłem, do tej pory udawało się prowadzić akwaria nazwijmy to objawowo, tym razem coś nie chce zaskoczyć.

Od wczoraj leję węgiel i zobaczymy czy coś się zmieni
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
zdzisio
Bojownik



Dołączył: 05 Lis 2013
Posty: 367
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/4
Skąd: Lublin
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 21:03, 09 Sie 2014    Temat postu:

no przez 3 tygodnie to dopiero sie wszytko zaczyna jedne czesc roslin sie ukorzenia i potrzebuje wiecej mineralow bez testow nie wiesz jakich co i jak. brak jednego skladnika blokuje wchlanianie inne itd kołko sie zamyka i sa glony. 7,8 cm na baniak 160 l to wcale nie jest jakos duzo im wieksze rosliny tym trudniej jest sie im ukorzenić.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Sacrum
Kirysek



Dołączył: 20 Wrz 2013
Posty: 274
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/4

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 21:05, 09 Sie 2014    Temat postu:

dołożysz światła, kupisz podstawowe sole k2so4, kno3, Mgso4*7h2o, kh2po4 i mikro
odpalisz bimbrownię na podwójnym zacierze (chyba ze szarpniesz się na butlę) i rośliny z wody będą wychodzić mrugnięcie

do tego testy kropelkowe no2, no3, fe, po4, kh/gh, ph

i sukces murowany Razz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Przemek482
Kirysek



Dołączył: 03 Kwi 2013
Posty: 233
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/4

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 22:11, 12 Sie 2014    Temat postu:

słaby rozwoj systemu korzeniowego panowie to mi wyglada na braki potasu bardziej co do swiatla faktycznie malo ale korzonki powinny rosnac .
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Lubelskie Forum Akwarystyczno-Terrarystyczne Strona Główna -> Rośliny Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin